Rökringar

rr_logo

Tidskriften Rökringar grundades 1992 och är en tidning för medlemmar i Svenska Pipklubben. Den utkommer fyra gånger om året, i februari, maj, september och november. Varje nummer omfattar minst 24 sidor och innehåller artiklar om pipor, pipvård, presentationer av pipmakare, recensioner av tobakslitteratur, bedömningar av tobak, kåserier, brev från medlemmar och mycket annat. Genom det breda internationella kontaktnät klubben har, får Du också upplysningar om vad som händer i pipklubbar och inom tobaksbranschen världen över.

 

Rökringar nr. 106 (Sep. 2017)

106Mannen på omslagets fotografi är skulptören Jean-Pierre Danton (1800-1869), som designade en hel del pipor åt den franska kritpipstillverkaren Gambier. Pipan på bilden är ett självporträtt, även om jag måste säga att den inte är särskilt lik mannen på bilden. Denna ovanliga pipa är mycket eftertraktad av alla samlare av kritpipor. Johan Hedborg berättar mer om denne man och visar också en annan pipa föreställande författaren och politikern Victor Hugo (1800-1885), som Danton designat åt samma företag.

Erik Nørding har varit i pipbranschen i hela sitt vuxna liv. Han är nu 78 år gammal men lika aktiv som alltid. Han har inte bara tillverkat pipor i Danmark utan även i England, där han under ett antal år gjorde sjöskumspipor på Isle of Man. Vi berättar mycket mer om honom och kan även meddela att Eriks son Knud, efter att ha arbetat ett antal år i Schweiz, nu blir aktiv i företaget.

Vi är glada och stolta över att Erik har åtagit sig uppgiften att göra årets klubbpipa för vår klubbs räkning. Den finns i två versioner, en slät och en rustikerad, och kan köpas av alla medlemmar i klubben.

Vi måste också komma med det sorgliga beskedet att pipmakaren Poul Ilsted avled den 21 maj. Poul var känd som ”the Facet Master” eftersom huvuddelen av hans pipor var just facetterade. Han var synnerligen begåvad och även en kär vän till flera av oss i klubben. Vi saknar honom mycket.

Stockholms pipklubb bildades 2012 och har regelbundna möten i den trivsamma ”Smoking Lounge” Cigarrummet har vid Stureplan i huvudstaden. Vi får höra om deras aktiviteter och även se en bild från ett möte i våras.

En av våra nya medlemmar berättar om sitt första år som piprökare och visar också lite pipor han gjort av olika lokala trädslag.

Henrik Boustedt i Göteborg är det senaste tillskottet bland svenska pipmakare. Vi har en utförlig presentation av honom och hans verk.

Vi har också ett utdrag ur en gammal detektivroman (publicerad 1968), recensioner av ett antal tobaker och en hel del annat smått och gott.

Ett medlemskap i Svenska Pipklubben kostar 300 kr. som sätts in på klubbens bankgiro 5655-2821. Det gäller då för 2018. Förutom Rökringar får Du då också tidningen Piber & Tobak, som sänds ut från Danmark fyra gånger om året.

Du är hjärtligt välkommen att bli medlem!

 

Rökringar nr. 105 (maj 2017)

rr 105

Bilden på omslaget föreställer en pipa av Vollmer & Nilsson i Malmö. Bilder på fler vackra pipor från dessa begåvade pipmakare finns inne i tidningen.

Vi har också nöjet att presentera en ny svensk pipmakare. Han heter Lars Svahn och är bosatt på Gotland. Lars har två gånger vunnit våra pipmakartävlingar för amatörer, men nu har han tagit steget fullt ut och börjat sälja sina pipor på nätet (www.svahnpipes.com). Vi berättar om honom och visar ett antal av hans pipor.

Kan ett päron bli en pipa? Den frågan ställer Johan Hedborg i en artikel om en gammal kritpipa, som är en karikatyr av den franske kungen Louis Philippe (1830 – 1848).

Skaraborgs Kapnismologiska Ordenssällskap är en lokal pipklubb inom Svenska Pipklubben. Man har nu byggt en ny förnämlig och bekväm Smokers’ Lounge, som invigdes i början på året. Vi berättar om och visar bilder från detta högtidliga evenemang.

En av våra medlemmar, Lee Radehag, är repslagare till professionen och har bedrivit en omfattande forskning inom detta område. Lagom till sin pensionering har han kommit ut med en bok om Sveriges Örlogsrepslageri i Karlskrona, som var verksamt 1692 – 1960.

Danska Mästerskapet i långtidspiprökning ägde som traditionen bjuder rum i mars. Vi berättar om de svenska insatserna och visar lite bilder därifrån.

Tyvärr måste vi meddela att pipmakaren Bjørn Thurmann avled i slutet på förra året. Bjørn var en av veteranerna inom detta gebit och tillbringat hela sitt liv i branschen. Många besökare i Köpenhamn kommer säkert ihåg honom från affären på Fiolstræde, som han hade under många år. 2005 tog han dock det drastiska steget att flytta till den lilla byn Svaneke på Bornholm, där han inredde såväl affär som verkstad i ett 100 år gammalt hus. Bjørn stortrivdes där och det är beklagligt att han inte fick njuta av tillvaron på denna vackra ö betydligt längre.

Vi har också ett utdrag ur en kriminalberättelse från 1924, ett antal tobaksrecensioner, brev från våra läsare och mycket mer.

Ett medlemskap i Svenska Pipklubben kostar 300 kr. som sätts in på klubbens bankgiro 5655-2821. Förutom Rökringar får Du då också tidningen Piber & Tobak, som sänds ut från Danmark fyra gånger om året.

Du är hjärtligt välkommen att bli medlem!

nr. 104 (februari 2017)

omslag 104 kI förra numret berättade vi om ett besök på MacBarens tobaksfabrik och om tillverkningen där. Den här gången koncentrerar vi oss på denna fabriks långa historia. Den tar sin början redan 1826 och fabriken har varit i familjen Halbergs ägo sedan 1887. En lång och intressant historia som förvissa inte saknar dramatiska inslag.

MacBarens fabrik ligger i Svendborg på ön Fyn och då vi besökte denna vackra ö passade vi också på att besöka en sedan länge god vän och en framstående pipsamlare, Jonas Forss. Jonas är svensk men har varit bosatt i Danmark i mer än 35 år. Vi berättar om besöket och visar bilder på en del av hans enorma pipsamling.

Vi har också nöjet att visa bilder på samtliga bidrag till den pipmakartävling för amatörer, som avslutades i oktober förra året.

Varje år arrangerar vår klubb en pipauktion som brukar äga rum i Vollmer & Nilssons pipverkstad i Malmö. De som inte har möjlighet att närvara personligen kan skicka in sina bud via e-mail. Vi redovisar resultaten från auktionen och visar även en del bilder från evenemanget.

Europamästerskapet i långtidspiprökning ägde förra året rum i Nitra i Slovakien. Två av våra medlemmar deltog och berättar i detta nummer om sina upplevelser.

En annan av våra medlemmar, Johan Hedborg, besökte i höstas den lokala pipklubben i Liège, Belgien. Även han berättar om sina upplevelser och visar en del bilder därifrån.

Vi har också ett utdrag ur en kriminalroman, givetvis med anknytning till piprökning, ett antal tobaksrecensioner och mycket mer.

Ett medlemskap i Svenska Pipklubben kostar 300 kr. som sätts in på klubbens bankgiro 5655-2821. Förutom Rökringar får Du då också tidningen Piber & Tobak, som sänds ut från Danmark fyra gånger om året.

 

Du är hjärtligt välkommen att bli medlem!

 

Rökringar nr. 103 (november 2016)

rr-103Så är vi framme vid årets sista nummer, detta år då vår klubb firar sitt 25-årsjubileum. Vi har under året skrivit lite om vad som har hänt under alla dessa år. I detta nummer avslutar vi dessa tillbakablickar genom att berätta lite om några färgstarka personer, som tyvärr inte finns med oss längre.

Det kan vara svårt att tro, men 80% av all världens piptobak produceras i Danmark. Båda de stora giganterna inom detta område är dessutom belägna på ön Fyn. Den ena är Orlik Tobacco Company (ägd av Scandinavian Tobacco Group) som vi tidigare har berättat om och den andra är MacBaren. I september besökte vi för första gången denna fabrik.

MacBaren är ett familjeföretag och det är nu femte generationen inom familjen Halberg som leder företaget. I ett fylligt och rikligt illustrerat reportage berättar vi om tillverkningen och om företaget i största allmänhet.

Att prissätta en pipa är inte så lätt om man är ny som pipmakare. Mathias Lundell är en av de nya inom facket och han filosoferar över detta dilemma i en artikel, där vi också visar bilder på några av Mathias pipor.

Som väl de flesta vet tillverkas numera Stanwells pipor i Italien. Men man har också ett huvudkvarter i Assens på Fyn. Dit kommer alla pipor från fabriken i Italien, där granskas de innan de skickas ut på marknaden och där lägger man in det ”S” och den krona som finns i skaftet på alla Stanwell-pipor. Vi besökte dem i höstas och träffade då för första gången den nye chefen, Hans Greibe Hansen, som tillträdde i denna befattning för ungefär ett år sedan. Vi fick då också tillfälle att se årspipan för 2017, som är designad av Poul Winsløw. Förutom den visar vi också bilder på några pipor i en av de högsta sorteringarna, kallad Flawless.

Vi har en medlem som nått fantastiska resultat med att odla och blanda tobak. Han heter Mikael Johansson och är bosatt i Väring i Västergötland. I ett reportage berättas om hans odlingar och vi får se bilder på årets skörd som verkligen inte blev dålig, vare sig då det gäller kvalitet eller kvantitet.

The Danish Pipeshop i Köpenhamn har flyttat till nya, betydligt större lokaler och invigningen ägde rum den 1 oktober. Denna affär är rena drömmen för en piprökare och den är belägen bara några hundratals meter från Rådhusplatsen. Under hela dagen var affären fylld till bristningsgränsen med folk från hela världen och inte minst på gården innanför affären, där man rest ett serveringstält, var stämningen hög. Det var länge sedan man såg så många pipmakare och andra entusiaster samlade på samma ställe och vi har ett fylligt bildreportage från evenemanget.

Vår pipmakartävling för amatörer är nu avgjord och den vinnande pipan syns på omslaget till det här numret. Vinnaren heter Lars Svahn och är bosatt i Slite på Gotland. Även en andrapristagare utsågs och det blev Fredrik Back i Järfälla. En bild på hans pipa finns inne i tidningen. Vi kommer att presentera övriga bidrag till tävlingen i nästa nummer.

Vi har också några utdrag ur tre kriminalromaner av författaren Iwan Tönnes Edvard Aminoff, som avled 1928. Givetvis har dessa utdrag anknytning till piprökning. I vanlig ordning har vi också ett antal tobaksrecensioner och en hel del annat smått och gott.

Passa på att bli medlem innan årsskiftet så deltar Du i utlottningen av två pipor. Tecknar Du medlemskap nu räknas det givetvis för 2017. Det kostar bara 300 kr. som betalas in till vårt bankgiro 5655-2821.

rr02